В хода на търговията на базираната в Лондон борса ICE цените

...
В хода на търговията на базираната в Лондон борса ICE цените
Коментари Харесай

Цената на природния газ в Европа надхвърли $400 за първи път от пет месеца

В хода на търговията на основаната в Лондон борса ICE цените на газа в Европа надвишиха 400 $ за 1000 куб. м, или 35,76 евро за мегаватчас (MWh), за първи път от 27 декември 2023 година насам. От началото на деня показателят е повишен с към 4%, демонстрират данните на борсата.

Цената на фючърсите за юни в хъба TTF в Нидерландия се увеличи до към 401 $ за 1000 куб. м. Влияние върху растежа на цената оказват намаляването на каузи на вятърните поколения в производството на електрическа енергия в Европейски Съюз (само 14% през май), както и ремонтите на газови уреди в Норвегия. Освен това цените на газа в Европа започнаха да се покачват след новината за гибелта на иранския президент Ебрахим Раиси в самолетна злополука.

В момента запасите от газ в европейските подземни складове са 67,5 %. Това е с 13,95 пр.п. повече от междинното равнище към тази дата през последните пет години. Въпреки това той е под рекордните равнища от 2020 година, когато хранилищата бяха цялостни съвсем на 70%, демонстрират данните на Gas Infrastructure Europe.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР